minnas

Hämta en pdf!

att minnas migrationen

maahanmuuttoa muistaen

sjecanja na migraciju

secanje na migraciju

göçü hatrlamak

recordar la migración

arabiska

persiska

 

nordiska museet 

 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

Namn Edvin Talback
Födelseår 1923
Ursprungsland Estland
Migrationsår 1939
Bostadsort Kanada

 

Rymmarfärden äntligen verklighet

År 1939 var jag redo att lämna Estland tillsammans med min morbror Sven, han kom iväg, men inte jag. För sent ute med några formella papper, som blev hinder av mitt emigrerande till Sverige, Sovjet satte stopp på all utflykt. Jag blev tvungen att fortsätta arbeta tillsammans med mina föräldrar på vårt lantbruk i Sutlep, under den hemska uppkommande ryska tiden. De rödas trupper stationerades i vårt hemland denna höst.

I april månad kom tyskarna med mobilisering till ”Arbeitsdienst”, vilket skulle låta som ”frivillig” inryckning, då bestämde vi fyra estlandssvenskar, som pluggade vid skolan att ”mönstra till skogen”, var vi kunde hålla oss undan. Planer på flykt till Sverige, påbörjades nästan omedelbart, men detta ställde till stora svårigheter, med många missförsök.

/efter flera misslyckade rymningsförsök kom Edvin och några vänner äntligen iväg/

Lyckan var med oss och den 10 juli blev rymmarfärden äntligen verklighet. Det var en regnig lördags kväll, vi fyra och två andra som bidragit till kostnaderna av det hela, tog vi ombord med i en liten ”julle” och avlägsnade Harbo strande i mörker vid 11 tiden på kvällen, alla kände vi oss lyckliga för att lämna detta redan ruinerade land . Motorstopp flera ggr, att börja med kom vi ur sikte så Dagökusten började synas vid dagningen. Kursen blev ändrad så det blev snett emot vågorna, som var ca meter höga. Efter ungefär 18 timmars sjöresa, kom vi in i en alldeles tjock dimma, denna lyftes inom ett par timmar och vi befann oss utanför, troligen en finsk ö, dessa två som bidragit till resan, envisades att fortsätta kosan mot Sverige, eftersom flyktingar, som var ester, borde tagas till finsk militärtjänst. Vi fyra lydde och resan fortsatte, men som tur var, en finsk patrullbåt mötte oss och vi blev tvungna att ge upp.

 

Tillbaka till de andra berättelserna