minnas

Hämta en pdf!

att minnas migrationen

maahanmuuttoa muistaen

sjecanja na migraciju

secanje na migraciju

göçü hatrlamak

recordar la migración

arabiska

persiska

 

nordiska museet 

 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

Namn Hans Müller
Födelseår 1935
Ursprungsland Tyskland
Migrationsår 1952
Bostadsort Göteborg

 

Med Skandinavienpilen från Hamburg

Den 22 december på morgonen ca 6.30, en gengasdriven taxi, beställd dagen innan, extra stor för att rymma 8 personer med pick och pack, avhämtar på Lüderitzst för färd till flygplatsen Tempelhof. Klockan 7.15 med ett fruktansvärt brak stannar taxin, det verkar som växellådan brakat samman, den stannar mitt på gatan, chauffören hinner inte ens att köra åt sidan. Chauffören är medveten om färdens betydelse för familjen han springer och lovar att skaffa en annan bil, flyget skall gå 8.00 och pappersexercis måste klaras dessförinnan. Plötsligt stannar en annan taxi jämte oss och föraren frågar om han kan hjälpa oss, mor förklarar problemet. Nu stuvas alla in i den allt för små bilen, men det går och efter ett ögonblick sticker vi på 2 hjul och tjutande däck iväg till Tempelhofs flygplats. Då vi anländer där får vi besked att maskinen är 2 timmar försenad p.g.a dåligt väder.  Vår nervositet p.g.a taxiproblemet stegras ytterligare, dels har vi ej fått något att äta på morgonen dels riskerar vi nu att missa Skandinavienpilen i Hamburg. Mors pengar var också på upphällningen och det fanns därför inga möjligheter till större avvikelser från programmet, vi måste också hitta på något sätt att komma i kontakt med far för att meddela att vi var på väg, han visste genom konsulatet att vi skulle komma, men inte hur och när.
43 år senare när detta skrivs har far Fredrik gått till de sälla jaktmarkerna och hans modiga Lotte lever änkelivet i Landskrona, ganska välbärgad, då hon efter sammanbrottet av socialistiska arbetarstaten Östtyskland återfick sin, av staten frånstulen, fastighet därstädes.

Av deras 7 barn lever samtliga som välbärgade medborgare i Sverige. 3 av dem är egna företagare och sysselsätter tillsammans ett 25-tal personer i välskötta företag där de omsätter ca 50 miljoner/årligen till samhällets fromma, ingen har fallit samhället till last eller fått någon form av bidrag eller subventioner, endast chansen att göra rätt för sig.

Alla familjer har bildat familj och dessa har givit upphov till 16 nya äkta svenskar, av vilka flera redan är gifta och har fått barn i sin tur även bland barnbarnen finns det flera företagare med framgångsrika företag.

 

Tillbaka till de andra berättelserna