minnas

Hämta en pdf!

att minnas migrationen

maahanmuuttoa muistaen

sjecanja na migraciju

secanje na migraciju

göçü hatrlamak

recordar la migración

arabiska

persiska

 

nordiska museet 

 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

Namn: Marijana Andersson
Födelseår: 1924
Ursprungsland: Jugoslavien
Migrationsår: 1952
Bostadsort: Stockholm

Satte jag honom på plats?

På hösten 1945 återvände jag till huvudstaden Ljubljana för att fortsätta med studierna. Vi fick en ny professor för arkitektur, han var en före detta elev till självaste Le Corbusier. Han var ganska sträng och krävde att man nästan bosatte sig i ritsalen. Jag minns en upplevelse av hans ”diktatur”.
Jag fick i uppdrag att rita ett fjällhotell. På den tiden ritade och tuschade vi på stora vita kartonger. När jag i slutskedet redovisade mitt arbete för professorn graverade han med tjock röd penna allt som han hade synpunkter på. Tyvärr gick det aldrig att rätta till felen på pannåer, så man fick rita om hela eländet. Det hände mig gång på gång. Jag fick rita om pannåer hela sex gånger. Sen fick jag nog av det. När jag ritade om igen, packade jag allt i ett snyggt paket och lämnade det på hans skrivbord. Själv åkte jag till fjällen för att åka skidor.
Kompisar berättade efteråt att professorn öppnade paketet och kom inrusande i ritsalen och frågade efter mig. Någon förklarade för honom: ”Ja, hon tyckte att det räckte med sju gångers omritning så hon är nu i fjällen och åker skidor.” Och professorn skrattade högt och sade: ”Ja, det gjorde hon verkligen rätt i!”
Satte jag honom på plats – kanske?

 

 

Tillbaka till de andra berättelserna