minnas

Hämta en pdf!

att minnas migrationen

maahanmuuttoa muistaen

sjecanja na migraciju

secanje na migraciju

göçü hatrlamak

recordar la migración

arabiska

persiska

 

nordiska museet 

 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

Namn Ruth Mattsson
Födelseår1920
Ursprungsland Tyskland
Migrationsår 1946               
Bostadsort Täby

 

Jag såg följderna av Kristallnatten genom spårvagnsfönstret

Vid tretton års ville jag bli sjuksköterska och det blev jag också med tiden. Jag började med att sköta min mormor och hjälpa läkaren att ge henne sprutor. Min mamma var förfärad av mitt yrkesval men hon stöttade mig ändå.

systrarRuth med sin lillasyster

Mitt första arbete var i hushåll och jag ersatte en äkttysk hushållerska som enligt de nya raslagarna inte tilläts arbeta i judiska familjer. Jag hade halva hennes lön. En dag i veckan gick jag i hushållsskola i Wilmerdorf. Jag och en annan flicka var de enda judiska. Vi fick undervisning i gemeinschapskunde, en slags samhällskunskap, och vi fick lära oss det senaste inom tysk politik, till exempel flagglagar, om hur och när man skulle flagga med hakkorsflagg och om nya raslagar. En gång frågade vår lärare om vi visste vad Nürnberglagarna var för något och ingen i klassen sade något tills min judiska klasskamrat räckte upp handen och svarade ”att det var lagen för att renhålla det tyska blodet”.

Nästa arbete var på det judiska sjukhuset som låg i norra delen av Berlin. Jag var sjuksköterskeelev och min praktik betalades av judiska församlingen. Där såg jag för första gången en död människa. Det fanns en hemlig avdelning dit jag inte fick gå och där patienter låg som hade varit internerade. Till exempel patienter med diabetes hade blivit väldigt sjuka när de inte fått behandling i lägret. Vi hade inga tillgångar till antibiotika så patienter med lunginflammation eller andra infektioner var mycket dåliga. Jag fick ibland vakta patienter som försökt begå självmord. En läkarkandidat som arbetade som sjukvårdare sade till mig dagen före Kristallnatten att om ”jag inte är här i morgon så har jag stuckit” vilket bidrog till mina funderingar att lämna Tyskland. Jag såg följderna av Kristallnatten genom spårvagnsfönstret när jag åkte hem.

 

Tillbaka till de andra berättelserna